#THROWBACKTHURSDAY – Helweek Deel II

Helweek

Ik was 18 toen ik mij voor het eerst waagde aan Erik Bertrand Larssen zijn Helweek. Ik durf wel te zeggen dat dit is waar mijn verslaving naar persoonlijke ontwikkeling begon. Destijds schreef ik al over mijn ervaringen op een verdwaald Engels blog, dus laten we eens terugblikken op het tweede deel van mijn eerste Helweek ervaring! De eerste helft lees je hier terug.

Zondagavond, 22:00. Eindelijk, na slechts 42 uur slaap in de hele week, is het tijd om conclusies te trekken over mijn week en deze ervaring. Laten we verder gaan waar ik donderdag was gebleven, de nacht zonder slaap.

Donderdag – Buiten je comfortzone

Een nacht overslaan zonder alcohol, muziek, dansvloer of deadlines. Het bleek dat de nacht niet eens het heftigste deel van deze extreem lange dag is. Het enige moeilijke moment is rond half twaalf, als ik het ijskoud krijg terwijl het rond de 25 graden is in mijn kamer. Aangezien ik weet dat het puur uitputting is, pak ik een extra trui en ga ik verder met waar ik mee bezig was. Naarmate ik vermoeider raak, krijg ik wel extreme cravings naar ongezond eten. Frietjes, chocola, chips, ik wil het allemaal! Ik vrees alleen dat dit niet precies is wat Bertrand Larssen bedoelde met een ‘gezond eetpatroon’, dus ik eet een appel en probeer mezelf af te leiden, en dat lukt!

Vrijdag – Rust en Herstel

Rond 05:00 ’s ochtends ben ik nog steeds klaarwakker, ondanks dat ik al 12 uur wakker ben. Ik besluit om alsnog te gaan hardlopen, ondanks dat dit de enige dag is waarop je het sporten van Bertrand Larssen mag uitstellen tot later op de dag. Ik heb zin om de zonsopgang te bekijken, dus om 05:15 ben ik klaar om te gaan! Tijdens het rennen besluit ik om alles uit dat rondje te willen halen, en sprint ik het laatste stuk. Dat blijkt niet een heel strak plan, als je 24 uur wakker bent en je alleen een appel in je maag hebt… Als ik thuiskom voel ik me dan ook verschrikkelijk, maar na een lange douche is dat gelukkig ook weer weggespoeld!

Gedurende de dag is het extreem lastig om wakker te blijven. Hoe makkelijk de nacht mij ook afging, des te lastiger blijkt de volgende dag. Ik ben dan ook zielsgelukkig wanneer ik in bed lig en val direct in slaap.

Zaterdag – Innerlijke Dialoog

Zaterdag draait het helemaal om je mindset en positief denken. Je moet jezelf vragen stekken als: wat zijn eigenschappen van jezelf waar je trots op bent? Daarnaast is het vandaag niet voldoende om iets goed of mooi te vinden. Het is prachtig, en oogverblindend, de hele dag. Ik heb hier moeite mee. Allereerst omdat ik niet veel gesprekken voer vandaag, dus weinig mensen heb om extreem positief tegen te doen. Ten tweede merk ik dat ik een beetje pessimistisch van nature en extreem vermoeid ben, waardoor het controle houden over mijn gedachten een steeds grotere uitdaging wordt. Uiteindelijk vind ik dit alsnog een geslaagd experiment, omdat ik zeker positiever ben dan normaal!

Zondag – Je leven in perspectief

Op zondag is het tijd om te kijken naar waar je nu bent in je leven, wat je hebt bereikt en wat je nog ambieert. Ik heb hier veel over nagedacht, ook over wat ik deze week heb geleerd, zodat ik mijzelf eraan kan herinneren als ik dat op enig moment in de toekomst nodig heb. Voor mij is de belangrijkste les dat als je intrinsiek écht gelukkig bent, je de erkenning en bevestiging van anderen niet nodig hebt. Dat is uiteraard alsnog hartstikke welkom, maar het is niet langer nodig om je leven richting te geven.

En daarmee komen we aan het eind van mijn eerste Helweek! 7 dagen van 05:00 tot 22:00 vol activiteiten, drastisch minderen met social media en een nacht doorhalen zonder te slapen (of drinken). Bertrand Larssen had in één ding in ieder geval gelijk: na deze week ontdek je dat je in staat bent tot zóveel meer dan je denkt, wanneer je jezelf daar echt toe zet. Zelf stelt hij voor om elk jaar een Helweek te doen, daar ben ik niet van overtuigd, maar ik weet wel zeker dat dit niet de laatste keer is geweest. Het heeft mij onwijs veel gebracht, en de volgende keer zou ik er graag eens een doen als ik wel écht veel werk te verzetten heb in korte tijd.

En nu, tijd voor nachos en ijs!

Related Articles

Responses