#THROWBACKTHURSDAY – Helweek Deel I

Helweek

Ik was 18 toen ik mij voor het eerst waagde aan Erik Bertrand Larssen zijn Helweek. Ik durf wel te zeggen dat dit is waar mijn verslaving naar persoonlijke ontwikkeling begon. Destijds schreef ik al over mijn ervaringen op een verdwaald Engels blog, dus laten we eens terugblikken op de eerste helft van mijn eerste Helweek ervaring! De tweede helft lees je hier terug.

Op het moment van schrijven ben ik 15 uur wakker, en ik zal ook de komende 26 uur niet slapen. Waarom? Helweek. Een ongelofelijk succes in Noorwegen, het land waar initiator Erik Bertrand Larssen vandaan komt en het wordt ook in Nederland steeds groter en bekender. Bertrand Larssen belooft dat de zeven dagen je leven veranderen, geïnspireerd op de introductieweek van het Noorse leger. Aangezien ik ook de beroerdste niet ben als het aankomt op uitdagingen, besloot ik om eens te kijken of deze zeven dagen mijn leven veranderen. In het kort zijn de regels:

  • Elke dag opstaan om 05:00 en gaan slapen om 22:00
  • Elke dag sporten, bij voorkeur in de ochtend
  • Gefocust en hard werken
  • Gezond eten
  • Geen TV kijken
  • Geen nachtrust op donderdagavond

Ik ben geen vroege vogel, een professioneel snoozer, en mijn hardloopschoenen heb ik precies twee keer aangeraakt in de afgelopen 4 maanden, dus dit wordt vrij letterlijk one hell of a week. Maar, een andere uitdaging van Bertrand Larssen is dat je overal het positieve overal van moet inzien, dus let’s go!

Maandag – Gewoonten

Elke dag van de Helweek verdiep je jezelf in een bepaald thema, vandaag gaat het over gewoonten. Het idee is om een lijst te maken van goede en slechte gewoonten, de slechte af te leren en te focussen op de goede. Een van mijn slechte gewoonten is dat ik telefoonverslaafd ben, dus ik heb besloten om deze week een extra regel in te stellen: ik gebruik het internet van m’n telefoon maximaal 1 uur per dag.

Op het moment dat mijn wekker afgaat om 05:00, ben ik zo verbouwereerd dat ik letterlijk uit bed spring. Niet wakker genoeg om mijzelf te beseffen wat ik aan het doen ben, drink ik een glas water en trek ik m’n hardloopschoenen aan. En ik ontdek zelfs dat ik het best fijn vind, op dit tijdstip! Ik hoef niet op het verkeer te letten, dat is er namelijk niet om 05:30. Aangezien opletten niet mijn sterkste kant is, bevalt dit prima. De rest van de dag krijg ik het voor elkaar om positief te blijven, het enige nadeel is dat in slaap komen onmogelijk lijkt en ik lig uiteindelijk 1,5 uur wakker…

Dinsdag – Modus en Focus

Wederom verbijsterd door de wekker, lijkt het er niet op dat opstaan het grootste probleem gaat zijn deze week. Helaas wordt mijn ongelijk bewezen tussen 08:00 en 08:30, het enige dat ik wil is naar bed gaan en uren slapen. Maar, Bertrand Larssen heeft gezegd dat ik dat niet mag, dus laat ik eens luisteren. Uiteindelijk val ik de hele dinsdag niet in slaap, en ik noem dat een prestatie van formaat! Het thema van de dag is modus en focus. Modus is de staat waarin je verkeerd op het moment dat je een bepaalde activiteit start en focus is, niet geheel verrassend, de kwaliteit om je aandacht volledig op één activiteit te richten. Aangezien ik deze Helweek doe op een moment dat ik niet hoef te studeren of werken, is wakker blijven mijn belangrijkste doel en dat lukt! 

Woensdag – Time Management

De woensdag gaat niet alleen over het plannen van je taken, maar ook om het maken van week-, maand-, en (meer)jarenplannen. Hier ben ik al vrij goed in, het liefst zelfs een aantal jaar vooruit, dus het thema van vandaag is voor mij geen uitdaging. Dit is wel de eerste dag waarop ik het lastig heb om uit bed te komen. Ik begin gewend te raken aan de wekker, dus de schrik zorgt er niet meer voor dat ik uit bed ben gevallen voor ik door heb wat er gebeurt…

Ik besluit uiteindelijk bestanden en foto’s uit te zoeken op m’n telefoon en laptop, verwijder er 3.000, maak de keuken eens grondig schoon, brainstorm wat over de toekomst en dan is het EINDELIJK tijd om weer naar bed te gaan!

Donderdag – Buiten je comfortzone

Vandaar wordt de lastigste dag van de week. De dag waarop je uit je comfortzone moet stappen, en je angsten aan moet gaan. Ik heb mijn hele week gepland op de zondag voordat ik begon, dus ik weet dat ik het mijzelf moeilijk maak vandaag. Ik bezoek vandaag het graf vaan mijn moeder, iets dat ik niet eerder in mijn eentje heb gedaan.

Daarnaast mag ik vanavond niet slapen, en ik hou van slapen. Dat wordt dus een uitdaging!

Related Articles

Responses