Een pleidooi tégen timemanagement

timemanagement en energiemanagement

De workshops timemanagement vliegen je om de oren, focus is een toverwoord, en de guru’s buitelen over elkaar heen om jou uit te leggen hoe jij je dag zo optimaal kan inrichten dat je alles wat je wilt, gedaan kunt krijgen in je leven. Persoonlijk krijg ik hier spontane allergie-aanvallen van, want we moeten onszelf niet gedwongen voelen nog méér gedaan te krijgen in een dag. We moeten juist leren meer tevreden te zijn met wat we wél doen op een dag. Als je altijd blijft nadenken wat je nog méér kunt doen, eindig je in een eindeloze spiraal van steeds harder werken, die maar voor weinig mensen goed afloopt. Gelukkig stuitte ik op het werk van twee Amerikanen, een journalist en een prestatie-psycholoog, die deze visie met mij delen: Tony Schwartz en Jim Loehr.

In hun boek The Power of Full Engagement beschrijven Schwartz en Loehr de energiepiramide. Loehr werkte jarenlang met topsporters, en ontdekte dat hoge bestuurders van beursgenoteerde bedrijven eigenlijk veel konden leren van de manier waarop topsporters met hun werk omgaan. Niet (alleen) efficiënter met je tijd, maar efficiënter met je energie moet hierbij centraal staan. Deze theorie vatten zij samen in de High Performance Pyramid

timemanagement, energiemanagement

Fysieke capaciteit

De basis van alles is jouw fysieke capaciteit. Slaap je voldoende, eet je gezond en beweeg je regelmatig? Zonder deze drie basisingrediënten, kun je het wel vergeten om optimaal te presteren en jezelf goed te voelen. 

Emotionele capaciteit

Hoewel de eerste vrij bekend is, levert de tweede laag waarschijnlijk al meer vraagtekens op. Over het algemeen delen we emoties op in twee categorieën: positieve (blijdschap, enthousiasme) en negatieve (boosheid, verdriet, teleurstelling). Van positieve krijg je energie, negatieve kosten je energie. Tot zover niets nieuws onder de horizon! Als je moeite hebt om positief te blijven, moet je dus simpelweg meer dingen opzoeken die je blij maken. Makkelijk gezegd, iets minder makkelijk gedaan.

Mentale capaciteit

Dit is dan eindelijk (pas) de laag waar o.a. timemanagement om de hoek komt kijken. Jouw mentale capaciteit is groot als je in grote mate in staat bent om jezelf te focussen en concentreren. Sporters die zich willen concentreren op een belangrijke wedstrijd, visualiseren deze regelmatig in hun hoofd. Voetballers bedenken zich hoe ze een winnende goal in de kruising schieten, zwemmers zien zichzelf al nét die milliseconde sneller de rand aantikken dan hun concurrenten en turners spelen de perfecte oefening eindeloos af in hun hoofd. Bij sporters vinden we dit soort voorstellingen niet raar, maar zelden stellen we onszelf voor hoe we elke vraag op een tentamen foutloos kunnen beantwoorden. Wat als we daar nou eens mee zouden starten?

Spirituele capaciteit

Ho, stop. Voordat je meteen wegklikt: om bij de top van de piramide te komen, hoef je niet meteen urenlang op een yogamatje te liggen met je ogen dicht. De toplaag van de energiepiramide gaat over in hoeverre jij geïnspireerd bent, en zaken doet waar je passie voor hebt, en zingeving uithaalt. Deze laag gaat dus veel meer over of jij jouw talenten benut, dingen doet die niet tegen jouw geweten ingaan en die jouw behoeften vervullen.

Ok, en nu?

Leuk, zo’n theorie, maar de vraag is wat je er nu eigenlijk mee kan doen, toch? Begin eens met het volgende: op het moment dat jij jezelf de volgende keer niet helemaal on top of the world voelt, check eens bij jezelf waar dat door komt. Heb je te weinig geslapen of slecht gegeten? Dan kun je het advies denk ik zelf wel invullen 😉. Heb je moeite om positief te blijven? Bel eens die vriend(in) waar je altijd mee kunt lachen, zoek “lachen om home video’s” op op YouTube, kijk een cabaretvoorstelling of lach tegen jezelf in de spiegel (werkt echt). 

Heb je moeite om jezelf te focussen? Zet de notificaties van je telefoon eens een uur uit, of download de app Forest (ook beschikbaar als plug-in). Met Forest kan je een focus-tijd instellen, en als je tijdens die tijd een andere app download, gaat het boompje wat je aan het planten bent dood. En dat is zielig. De app is trouwens ook nog goed voor je karmapunten, want hoe meer boompjes jij plant, hoe meer credits je krijgt en daarmee kun je echte bomen kopen die Forest dan voor je plant, win-win dus! En als je zenuwachtig bent voor een tentamen of sollicitatiegesprek, beeld jezelf dan eens zo levendig mogelijk in dat het helemaal fantastisch gaat! Als het werkt voor sporters, waarom zou het niet voor ons werken?

De toplaag van de piramide is het lastigst om aan te vullen. Wat Schwartz en Loehr zelf al wel zeggen, is dat meditatie een van de meest efficiënte manieren is om alle lagen van de piramide tegelijk aan te vullen, dus so much voor zweverigheid 😉. En als je op lange termijn doorhebt dat je dingen doet waar je geen passie voor hebt, bedenk je dan eens of je wel op de juiste keuzes maakt voor jouw toekomst. Kan ik je een handje bij helpen, overigens! 

Related Articles

Responses