Stressvrij Beleggen

Beleggen als student

Beleggen, niet per definitie iets waarbij je denkt: een goede activiteit voor een stressvrij leven. Het beeld van continu verspringende cijfers, druk bellende mannen achter vier verschillende computerschermen en het doemscenario van duizenden euro’s verlies. Klinkt als een lekkere trigger voor al je dopamine niveaus, toch?

Ja, die beelden zijn zeker ook niet waar ik aan denk bij stressvrij leven. Maar, healthy finances = healthy mind, dat dan wel weer! Er zijn genoeg onderzoeken die laten zien dat geldzorgen serieuze drijvers van gezondheidsproblemen (vaak veroorzaakt door stress) kunnen zijn. En aangezien spaarrekeningen op dit moment precies niks opleveren, en je bij bepaalde banken zelfs moet betalen om jouw spaargeld daar te laten staan, is het idee van verstandig vermogen opbouwen iets wat juist heel veel mentale rust kán geven. Met de nadruk op kan, want als je het onzorgvuldig of met onvoldoende kennis en voorbereiding doet, wordt het eerder een extra zorg.

DISCLAIMERS

Deze jurist weet toevallig dat het handig is om af en toe een disclaimer op te nemen. Dus bij dezen: niets in dit stuk tekst kan worden geïnterpreteerd als financieel advies, ik ben allesbehalve een expert en acties die jij onderneemt op basis van mijn gebrabbel, is volledig voor eigen risico. Zo, hebben we dat ook weer gehad.

Of, eigenlijk hebben we het nog niet helemaal gehad. Er is nog één onderwerp wat ik wil aanstippen voor we de inhoud in duiken: en dat gaat over beleggen met je studieschuld. Er zijn een hoop meningen over, en de meeste professionele meningen zijn dat je het gewoon niet moet doen. Beleggen met geleend geld wordt als irrationeel gezien, en een onverstandige manier van vermogen opbouwen. Als je écht weet wat je doet, en zeker weet dat je jouw schuld uiteindelijk kunt terugbetalen (het liefst voor je klaar bent met studeren), zie ik ook echt wel de argumenten om het wél te doen. Emma van De Skere Student schreef hier een uitgebreide blog over, dus check die vooral voor meer inhoudelijke argumenten hierover.

Beleg in ieder geval nóóit met geld wat je op korte termijn (<1 jaar, maar het liefst nog langer) nodig hebt, dat houdt het stressvrij! Anders zou je het risico lopen dat je net in een dip al je beleggingen met verlies moet verkopen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je in januari 2020 aal je spaargeld had belegd, en in maart 2020 weer nodig had gehad. Op dat moment stonden de beurzen ongeveer 30-40% lager dan in januari, gezien het uitbreken van de Corona-crisis. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is dat je in ieder geval 6 maanden aan vaste lasten (huur, telefoonabonnement, zorgverzekering, etc.) op een spaarrekening moet hebben staan, voor het geval dat er iets onvoorziens gebeurd, en dat je met de rest kunt gaan beleggen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus hierbij!  

STARTEN MET BELEGGEN

En dan, tijd voor de inhoud! Ik ben zelf begonnen met beleggen in het tweede jaar van m’n studie, nadat ik lid werd van een studentenbeleggingsvereniging. Check even of je zo’n vereniging hebt in jouw studiestad, want het is gewoon chiller om niet alles zelf uit te hoeven zoeken, en vooral om nuttige dingen te leren terwijl er ook geborreld kan worden 😉.

Als je zelf begint met beleggen, is het goed om jezelf de vraag te stellen hoe actief je met je eigen beleggingen bezig wilt zijn. Wil je elke dag even checken hoe het gaat, en haal je daar energie en plezier uit? Of wil je vooral je geld wegzetten, en er niet teveel mee bezig zijn? Dat is echt iets persoonlijks, maar heeft wel veel invloed op jouw beleggingsstrategie. Ik beleg zelf vrij actief, wat betekent dat ik eigenlijk iedere (werk)dag mijn beleggingen wel check. Hoe actiever je belegt, hoe meer individuele aandelen je waarschijnlijk hebt. In mijn geval bestaat ongeveer 80% van mijn portfolio uit individuele aandelen. Er zijn natuurlijk duizenden beursgenoteerde bedrijven ter wereld, dus hoe kies je daar eigenlijk uit?

Mijn advies zou zijn om te starten vanuit jouw strategie. Die mag je helemaal zelf bepalen, is dat niet leuk? Leuk is het zeker, maar het kan ook flink ingewikkeld zijn. Je zou kunnen starten met de verschillende sectoren waarin bedrijven vaak worden ingedeeld:

SectorDoelpercentage in mijn portfolio
Energie5%
Materialen5%
Industrie5%
Cyclische consumptiegoederen7.5%
Defensieve consumptiegoederen2.5%
Gezondheidszorg10%
Financiële dienstverlening0%
Technologie50%
Communicatiediensten5%
Nutsbedrijven (water, energie, etc.)0%
Vastgoed10%

Cyclische consumptiegoederen worden in de economie vaak aangeduid als luxegoederen, het betreft in ieder geval goederen die niet noodzakelijk zijn, maar waarvan de consumptie toeneemt naarmate het beter gaat met de economie, zoals premium producten of automerken). Defensieve consumptiegoederen daarentegen worden in de economie vaak aangeduid als primaire goederen, ofwel: dingen die je altijd nodig hebt, onafhankelijk van je budget, zoals eten en drinken).

Aan elke sector kun je een percentage toekennen in hoeverre je hierin wilt beleggen. In de tabel hierboven zie je ook de percentages die ik aan verschillende sectoren heb toegekend. Het verstandigst is om te kijken naar welke sectoren je verstand van hebt. Ik heb bijvoorbeeld Data Science gestudeerd, ben een absolute nerd als het op technologie en gadgets aankomt, en zit daarom zwaar in de technologie-sector. Ik weet dan weer weinig van nutsbedrijven in de Verenigde Staten (een van de landen waar dergelijke bedrijven beursgenoteerd zijn, in Nederland zijn bedrijven als Stedin, Alliander en Evides dat niet), en heb dus niet geïnvesteerd in deze sector.

Als je eenmaal aan elke sector een percentage hebt gehangen, kun je gaan onderzoeken welke aandelen per sector goede bedrijven zijn om in te investeren. Hiervoor kun je kijken naar schulden, inkomsten, koers/winst-verhoudingen, groei in omzet/winst per jaar, en zo zijn er nog een hoop indicatoren te vinden. Ik kan en wil ze hier niet allemaal bespreken, maar mocht je hier meer over willen weten dan kun je Googlen op ‘fundamentele analyse’, of even de podcast van Jong Beleggen checken. 

Aan de andere kant heb je de technische analyse, wat eigenlijk vooral gaat over of het een goed moment is om een bedrijf aan te kopen. Ook hiervoor heb je tientallen indicatoren, waarvan de MACD en RSI de bekendsten zijn. Wederom, ga hier lekker op Googlen, want er zijn talloze sites die dit beter kunnen uitleggen dan ik. Het principe is eigenlijk weer niet lastig: als een bedrijf extreem gestegen is in de afgelopen weken, is er een groter risico dat er een correctie volgt. Op dat moment kun je dus beter eventjes wachten met aankopen. Maar, de markt is eigenlijk niet te timen. Als dat wel het geval zou zijn, zouden we immers allemaal op hetzelfde moment, dezelfde aandelen kopen, waardoor het hele idee van een beurs onderuit wordt gehaald. Ze zeggen ook wel ‘Time in Market, beats Timing in Market’, ofwel: het is belangrijker hoe lang je belegt, dan op welk moment je begint. Je risico wat betreft timing kun je ook weer minimaliseren door op verschillende momenten te storten (bijv. elke maand). Op deze manier beleg je altijd op goede momenten, maar ook altijd wel een paar keer op slechte momenten, waardoor je het risico automatisch verminderd. Ik check zelf voor de zekerheid altijd even de laatste adviezen van analisten op Yahoo Finance, het is niet dat ik mij hier volledig door laat leiden (analisten hebben namelijk vaak een belang), maar het is toch fijn om even een sanity check te doen voor ik een aandeel aankoop.

Als je niet teveel bezig wilt zijn met de koers van jouw aandelen, maar wel zelf wilt beleggen, is het verstandig om vooral in ETFs te beleggen. Waar die afkorting voor staat mag je lekker zelf Googlen, maar het komt erop neer dat een ETF eigenlijk een mandje aan aandelen representeert. Zo heb je bijvoorbeeld een ETF van de AEX, dan krijg je een heel klein stukje van een aandeel in elk bedrijf dat aan de AEX staat genoteerd. Op deze manier verspreid je automatisch jouw risico, aangezien je belegt in verschillende aandelen. Kiezen blijft lastig, want zelfs met deze diversificatie bestaan er duizenden ETFs: in de S&P500, AEX, specifieke sectoren als schone energie, technologie of gaming, verschillende geografische gebieden zoals Europa, China, Emerging Markets of natuurlijk de Verenigde Staten, en nog tientallen opties. Ik heb zelf een ETF die ‘VanGuard All World’ heet, lekker makkelijk, hoef ik ook niet meer uit te zoeken wat ik wel en niet wil! Daarnaast volg ik nu al een tijdje de ‘iShares Automation & Robotics’ (ik kop hem even in: specifiek in de automatiserings- en roboticasector) en de ‘iShares Global Clean Energy’ (je zou het weer niet verwachten, maar specifiek in de schone energiesector). Om meer te weten te komen over een ETF, kun je de naam opzoeken op Morningstar. Daar vind je bijvoorbeeld ook of een ETF ‘distributing’ of ‘accumulating’ is. Meer daarover een volgende keer, wanneer ik dieper in ga op dividend!

OK, EN NU?

Leuk die informatie, maar wat moet je daar nou mee? Hoe begin je? Nou, zelfs dat is niet zo heel ingewikkeld. Je begint bij het openen van een beleggingsrekening. Dit kun je doen door een rekening bij bijvoorbeeld De Giro of Brand New Day te openen als je zelf wilt beleggen. Als je zelf gaat beleggen, is het handig om voordat je een aandeel aankoopt, goed te letten op de transactiekosten. Sommige bedrijven zijn bijvoorbeeld zowel in de Verenigde Staten (NASDAQ of NYSE) genoteerd, als in Nederland aan de AEX. Vaak verschilt de hoeveelheid transactiekosten die je per aan-/verkoop moet betalen. Bij De Giro krijg je hier op moment van aankopen een indicatie van, dus probeer wat verschillende noteringen en kijk waar je het minst voor betaalt!

Een alternatief is om een app voor jou te laten beleggen. Dan hoef je alleen maar elke maand geld over te maken, kun je het risicoprofiel van jouw portfolio kiezen (kort gezegd: meer risico is kans op meer rendement, maar ook meer risico op verlies. Kies wat bij je past, dus!). Voorbeelden van zulke apps zijn Peaks en Semmie, bij beiden heb ik ook een account. Mocht je besluiten om deze apps te gebruiken, dan kun je bij peaks met de code ALYCI3ZY2 €5,- extra beleggingstegoed ontvangen als je een account aanmaakt (en krijg ik ook €5,-). Bij Semmie kun je via deze link een account aanmaken waarbij je €15,- extra tegoed krijgt (en ik ook). Bij Peaks heb ik zelf het risicoprofiel ‘Scherp’ en bij Semmie de profiel ‘Offensief’. Dit is de meest passieve vorm van beleggen, je bent hier eigenlijk amper tijd aan kwijt, tenzij je jezelf vrijwillig verdiept in de ETFs waar Peaks of Semmie voor jou in belegt. 

WAT IS JOUW ADVIES NOU WAARD?

Het antwoord daarop is in principe simpel, mijn advies is helemaal niets waard. Ik word immers niet gehinderd door enige expertise, en praat alleen vanuit mijn eigen ervaring. Mocht je nou interesses hebben in hoe succesvol mijn ervaringen zijn, dan vind je hieronder mijn portfolio aan individuele aandelen bij De Giro. Voor de volledigheid heb ik hieronder een tabel ingevoegd met mijn verschillende rekeningen, en mijn rendement op 16 januari 2021. Dan mag je zelf bepalen of je mij al dan niet vertrouwt 😉.

Mijn belangrijkste advies om het stressvrij te houden, is in ieder geval om te weten wat je doet, en dus nogmaals om niet te investeren met geld wat je op korte termijn nodig hebt. Op het moment dat je vertrouwen hebt in de bedrijven waarin je investeert, heb je automatisch mentaal een stuk meer rust. Kun je dat nog niet, of vertrouw je jezelf niet helemaal? Beleg dan in ETFs met een grote spreiding, zoals de VanGuard All World, of laat een app als Peaks of Semmie voor jou beleggen, zodat jij rustig kan wennen aan het idee van actief zijn op de beurs. Daarnaast is het gewoon echt aan te raden om te starten met een sector-specifieke strategie. Daarmee heb je in ieder geval een uitgangspunt, en loop je automatisch minder risico (mits je jouw doelpercentages een beetje logisch verdeeld, en investeert in sectoren waar je verstand van hebt). Mocht je vragen hebben, ergens niet uitkomen of benieuwd zijn welke aandelen/ETFs ik in de gaten houd, voel je vrij om mij een berichtje te sturen, maar check ook vooral de accounts die hier véél meer tijd en aandacht aan besteden dan ik, mijn aanraders: Skere Student, Fire for Women (vooral voor de dames, maar ik denk niet dat ze heel boos wordt als mannelijke studenten haar tips checken), Young Trader en Jong Beleggen de Podcast.

RekeningGeïnvesteerdHuidig SaldoRendement
De Giro€2500€ 3.549,1241,96%
Peaks€1021,98€1092,966,95%
Semmie€1315,01€1432,648,95%
Beleggen

Related Articles

Responses