Over Bewuste en Rationele Beslissingen

timemanagement en energiemanagement

Onderzoeken tonen aan dat ongeveer 75-95% van jouw beslissingen onbewust worden genomen. Maar wat betekent dat? Simpel gezegd betekent het dat we het vaak wel hebben over dat rationele beslissingen de meest betrouwbare zijn, maar dat zelfs deze allang ‘voorbereid’ zijn door ons onbewuste brein. Het onbewuste deel van ons brein bestaat uit jouw ervaringen, gewoontes, het kader waarmee jij bent opgevoed, etc.

Hoe we onze onderbewuste beslissingen maken, is afhankelijk van welke neurale paden wel en niet zijn aangelegd in ons brein. Neurale wattes? Neurale paden, dit zijn de verbindingen tussen de neuronen in ons brein. Begrijpelijk gezegd slaat je brein op wat jij doet en denkt over de jaren, en gebruikt dit om beslissingen die in het begin moeilijk zijn, steeds makkelijker te maken voor jouw bewuste brein, door een deel naar het onbewuste brein te verplaatsen.

Het is maar goed ook, dat een deel van deze beslissingen niet heel bewust plaatsvindt. Hoe lijkt het jou om voortaan OVERAL over na te denken: of je uit bed stapt, en zo ja met welk been, en of je gaat douchen, en hoe je jouw tanden moet poetsen, etc.? Lijkt mij niet top, zacht gezegd.

Het aanmaken van deze paden, en dus de ontwikkeling van jouw onbewuste brein, wordt neuroplasticiteit genoemd. Hoe actiever jij bezig bent met jouw neuroplasticiteit, hoe meer gewoonten je aan- en afleert en dus hoe meer jij jezelf ontwikkelt! Bewuste beslissingen bestaan dus wél, maar het zijn er een stuk minder dan de meeste mensen denken.

Hoeveel mind maps, pro’s & cons-lijstjes en afwegingen jij dus ook maakt, het maakt uiteindelijk geen klap uit. Veel belangrijker is het hoe jij jouw brein op dagelijkse basis beïnvloedt. Hoe praat jij tegen jezelf? Welke oordelen heb je (en dus, binnen welke kaders denk je)? Welke boeken lees je? Hoe denk je na over tegenslagen, welke kansen zie je? Kijk wel uit met het nadenken over deze vragen, straks raakt je brein net zo overbelast als hij zou zijn als je over elke keer tandenpoetsen zou nadenken ;-).
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Related Articles

Responses